LUXi ©

 

Lädervård

Läder

Läder är ett fantastiskt material som bara blir vackrare med åren. Rätt skött är det även starkt och tåligt, vilket gör det till ett utmärkt material för möbler.

Lädertyper: Anilin är ett genomfärgat läder utan täckfärg eller ytlack. Naturliga märken såsom exempelvis gödselfläckar och taggtrådsmärken finns kvar på lädret för att behålla så mycket som möjligt av den naturliga känslan. Anilin har extremt hög komfort och andas mycket, men är samtidigt känsligt för spill och fläckar. Äger man en möbel i anilinläder är det extra viktigt med underhåll så att lädret alltid har ett fullgott skydd och åldras vackert.


Semianilin är ett anilinläder som ytbehandlats med ett extra skyddslager för att öka tåligheten mot fläckar. De naturliga märkena som återfinns på ett anilinläder finns i vissa fall kvar även på ett semianilin. Detta läder har generellt en bra komfort och god andningsförmåga. Täckfärgat läder har, som hörs på namnet ytterligare skydd och färg på ytan. Andningsförmågan och komforten begränsas något av ytbehandlingen, men den ger istället ett motståndkraftigt och tåligt läder.

Bycast är ett spaltläder som påförst en polyurethanyta, dvs plast. Bycast är blankt och mycket modernt. Lädret är i regel tåligt mot fläckar men har begränsad komfort och andningsförmåga.  

Nubuck är slipat anilinläder som är helt öppet. Det har en mockaliknande känsla och är ytterst känsligt mot spill. Nubuck är inget passande material för en möbel som används ofta.

 

Vardaglig skötsel

De flesta läder har försetts med någon typ av ytskydd. Då möbeln används, tillförs fett från till exempel händer och nacke. Rengör och återskyddar man inte lädret regelbundet, löser kroppsfettet långsamt upp ytskyddet. Utan ytskydd kryper fett in i lädret där det ansamlas med stora mörka fettfläckar som resultat. Beroende på vad din möbel är gjord i för lädertyp och hur mycket du använder den, behöver den olika mycket skötsel och omsorg. Det finns dock ett par tips för alla lädermöbler. Placera ej Din möbel för nära en värmekälla. Se till att en luftspalt om 20-30 cm finns mellan möbeln och värmekällan.

 

Skydda möbeln mot direkt solljus under längre perioder.

Håll damm och smuts borta från möbeln. Dammsug med mjukt borstmunstycke och rengör med Soft Cleaner regelbundet, givetvis beroende på hur mycket möbeln används.

Skyddsprodukter (Leather Protection Cream / Soft Life) skyddar ytan mot spill och fläckar, förbättrar slitstyrkan och gör möbeln lättare att göra ren om olyckan är framme.

 

Skötselråd anilin, semianilin, täckfärgat läder

Innan möbeln tas i bruk, behandla gärna med Leather Protection Cream. Detta gäller särskilt känsliga anilin-läder, som har ett litet eget skydd. Behandla speciellt de delar som kommer i kontakt med huden, så som armstöd och nackpartier. I den vardagliga skötseln ingår både rengöring och skyddsbehandling. Dammsug möbeln regelbundet, för att få bort lös smuts och damm. Rengör med Soft Cleaner for Leather (ingår i Maxi Protection kit) med jämna mellanrum, ungefär 6-12 gånger om året. Återimpregneringen med Leather Protection Cream bör göras ungefär 2-4 gånger om året. Hur ofta man ska behandla sin möbel beror förstås på hur mycket och på vilket sätt möbeln används. Se bruksanvisning på etiketterna.

Bycast - skötselråd

Behandla möbeln med Soft Life for Leather (ingår i Soft Life kit for Bycast Leather). Behandla speciellt de delar som kommer i kontakt med huden, så som armstöd och nackpartier. I den vardagliga skötseln ingår både rengöring och skyddsbehandling. Dammsug möbeln regelbundet, för att få bort lös smuts och damm. Rengör med Soft Cleaner for Leather (ingår i Soft Life kit for Bycast Leather) med jämna mellanrum, ungefär 6-12 gånger om året. Behandlingen med Soft Life bör göras ungefär 2-4 gånger om året. Hur ofta man ska behandla sin möbel beror förstås på hur mycket och på vilket sätt möbeln används. Se bruksanvisning på etiketterna.

Nubuck - skötselråd

  Eftersom nubuck är extremt känsligt för fläckar bör man lägga ner lite extra tid på att ta hand om sin möbel. Innan möbeln tas i bruk, skydda den med Nubuck Protection. Behandla speciellt de delar som kommer i kontakt med huden, så som armstöd och nackpartier. I den vardagliga skötseln ingår både rengöring och skyddsbehandling. Dammsug möbeln regelbundet, för att få bort lös smuts och damm. Rengör regelbundet med Nubuck Cleaning Pad, som avlägsnar lätt smuts och fräschar upp ytan. För fläckar eller svårare smuts använd Nubuck Cleaner. Återskydda med Nubuck Protection 2-4 gånger om året. Se bruksanvisning på etiketterna.

Konstläder - skötselråd

Vid normal rengöring skall ljummet vatten och mild tvållösning användas. Starkare rengöringsmedel skall så långt som möjligt undvikas. Om man trots allt måste använda starkare medel är det viktigt att man eftersköljer med mycket vatten.                                          ANVÄND DOCK ALDRIG SPRITBASERADE RENGÖRINGSMEDEL.                            Rekommenderade rengöringsmedel avsedda för plast, vinyl, gummi etc... finns att köpa i många butiker.

 


Tyg

Anvisningar för vård av möbler i tyg

 

 Tyget på våra möbler är tillverkade i antingen bomull-, ull-, syntetfiber eller en blandning av de tre. Bomullsfiber har hög slitstyrka, men låg töjbarhet och dåligt smutsskydd. Ullfiber är mer töjbart och avvisar både smuts och vätska väl. Syntetfiber har hög slitstyrka och skrynkelhärdighet, men blir lätt smutsigt och noppigt. Oavsett fibersammansättning är tyger sammantaget känsliga för slitage, särskilt om de är obehandlade. Hudfetter, matrester och solljus (tygets tre värsta fiender) gör att mörka fläckar och skörhet
uppstår på sikt, särskilt om tyget är obehandlat. Att gamla möbler fortfarande ser bra
ut beror på att impregneringsmedlen som användes förr var starkare — de är nu
förbjudna och därför behöver tygmöbler mer vård. Nedan följer några råd från oss,
för att er möbel ska hålla sig fin i många år.
 

 

Rengöring


Ta bort vattenlösliga fläckar med ljummet vatten och en mjuk trasa — om feta,
använd rengöringsmedel. Dammsug regelbundet möbeln försiktigt med ett mjukt
munstycke. Rengör möbeln med möbelrengöringsmedel 1-2 gånger per år.
Underhåll
Efter rengöring med rengöringsmedel kan möbeln sprayas med en
impregneringsspray, arm- och nackstöd oftare än resten av soffan. Tyget blir mer
motståndskraftigt mot smuts, fukt och ljus, samt blir smidigare och hållbarare. Låt
aldrig matrester som chips, nötter och godis ligga kvar i möbeln.
 

 

Tvätt

 

För tvätt av kuddfodral rekommenderar vi kemtvätt p.g.a. krymprisken och för
småfläckar eller smuts på möbelstommen rekommenderar vi något
textilrengöringsmedel. Lycka till med din nya tygmöbel!

 

          Trä

Trä är ett fantastiskt material med utseenden av väldigt olika karaktär. För att framhäva de speciella egenskaperna finns det olika ytbehandlingsmetoder som alla kräver olika underhåll. Gemensamt för ytor av trä är att man inte ska ställa mycket heta föremål direkt på ytan och inte heller låta vätskor bli liggande för länge. Flytta gärna på föremål och dukar för att undvika eventuell färgförändring, detta är speciellt viktigt de första 12 månaderna.

OBEHANDLAT ELLER OLJAT TRÄ


Trämöbler som är obehandlade, oljade eller vitoljade behöver underhållas. Beroende på träslag, ytbehandling, användning, luftfuktighet och temperatur behöver underhållet skötas olika ofta. En nyinköpt möbel behöver oljas in oftare i början. Trä är ett levande material som absorberar och avger fukt beroende på yttre förhållanden. Om dessa förhållanden ändras så kan det uppstå sprickor i träet. Ett exempel på detta är den torra inomhusluften i svenska hem vintertid. Den är avsevärt torrare än i t ex de fabriker i sydostasien där många exotiska möbler tillverkas.

För att bibehålla eller återskapa den nya härliga sidenmatta ytan på en oljad möbel behöver den åter oljas in och poleras. Detta gör även så att ytan är mer motståndskraftig mot fläckar och smuts. Har oljan antistatiska egenskaper så stöts även dammpartiklar bort. Ibland behöver gammal olja tvättas bort innan ny appliceras, för detta kan man använda en bra Trärengöring.

VAXAT TRÄ


Trämöbler som är vaxade ska även underhållas med vax. Det är fel att använda olja, eftersom vissa oljor innehåller lösningsmedel som kan lösa upp den vaxade ytan.
Vax ger ett bättre skydd än olja, men gör ändå att ytan för det mesta känns lika levande som om den vore oljad. Eftersom det finns så många olika vaxbehandlingar är det bäst att fråga tillverkaren vilket vax de rekommenderar som underhåll.

LACKAT TRÄ


Trämöbler som är lackerade kräver för det mesta mindre underhåll än oljade och vaxade ytor.

Det finns flera olika typer av lack som används. Det som skiljer lackerna åt är, förutom glansgraderna, även råvaran och lösningsmedlet. Vilken typ av lack det är bestämmer också hur tålig ytan är mot tryckmärken, hetta från t ex varma muggar, vatten som blivit stående under blomvasar osv. Förändringar av olika slag kan ske i lacken p g a dessa orsaker, lacken kan få vita eller mörka "ringar", krackelera eller bli porös. Det är svårare att spårlöst reparera en lackerad yta än en oljad.

För att skydda känslig lack kan man applicera ett lager vax. Detta poleras upp med hjälp av trasa eller vaxborste så att ytan blir jämn och inte kladdig. Använd Opalin Sprayvax eller Antikvax

För att fräscha upp ytan så rekommenderar vi polish. En bra polish rengör ytan och får möbeln att se "nyare" och jämnare ut.

 

Klicka här för att se våra möbelvårdsprodukter.

soffor och skinnsoffor


Stäng

LUXi.se använder sig av kakor (Cookies) för att ge dig den bästa upplevelsen när du handlar hos oss. Genom att fortsätta på sidan godkänner användandet av cookies.